Sitrus frukter

April- artikler – mat og personlige erfaringer.

2019 ble en «re start» for ekmagasinet, vi legger en alvorlig sykeperiode bak oss, og begynner så smått sette igang litt virksomhet.
Vi har tatt kraftig grep for å styrke mental og fysisk helse da familien havnet i knestående. Nå er vi forbi EN UBESKRIVELIG TØFF I PERIODE.
Familen har gått i terapi, eksperimentert og kjempet seg gjennom beinharde dager, som vi skal dele fra i små drypp.
Vi skal lage et kurs hvor mat og kreativitet i hverdagen er fokuset. Vi vil vise hvilke nytteverdier sitrusfrukter har som smaktilsettere til både drikke og mat. Vi har fokus på mat og farger og måltider som en symfoni.

2019 er planen et kurs med små grupper innen fargeterapi hvor vi samspiller med mat og maling.
Vi tenker at gode matopplevelser, musikk og aktivitet i frisk luft har vært viktige byggesteiner for vår recovery/tilfriskning.
Kan noen av disse erfaringene inspirere dere, for å komme over en tøff kneik, er delingen verdt det.
Kurset skal inspirere til kreative oppgaver, som blir skapt på små bord arrangement og på kjøkkenet. Et kurs hvor deltagerne blir mer kreative i hverdagen gjennom husholds aktiviteter.

Sitrusfrukter er god syrer og smaktilsettere, ekmagasinet forteller mer om bruksområder og funksjoner de har, d e t er faktisk mange.

Lime (uttales «laim») er opprinnelig fra Sydøst-Asia og vokser nå i tropiske og subtropiske områder. Den tåler ikke frost og produksjonen er således begrenset i Europa, den vokser vilt enkelte steder i Amerika. Lime er nær beslektet med sitron, men ofte mindre i størrelse. Skallet et tynt og grønnfarget og smaken er mildere og mer aromatisk enn hos sitron. Fruktkjøttet er saftig og har en lys gulgrønn farge. Lime gir vanligvis større saftutbytte enn sitron. Det er gjennom årene krysset frem flere varianter av lime og den finnes i dag både med og uten stener samt med forskjellige egenskaper i forhold til holdbarhet og størrelse.

Bruksområde

Saft og skall fra lime kan benyttes til smakssetting i matretter, bakeverk, drikker, sorbeter etc. Lime kuttet i båter kan serveres til svinekjøtt, wienersnitsel, fiskeretter og mange orientalske retter. Lime er spesielt godt til mange fiskeretter. Frukten kan også presses og saften brukes som salatdressing eller i vanlig vann og gi dette en frisk smak til drikke ved bordet og er også dekorativ pynt på fat.

Egenskaper

Lime har lavt energiinnhold og lavt fettinnhold, har et høyt innhold av vitamin C og kostfiber. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Lime skal være blank, hel og velformet uten tegn til brune flekker, innskrumpning eller uttørking. Den skal heller ikke ha bløte flekker eller skimmelangrep. Fargen skal være klar og grønn, men kan også ha antydning til gulning på deler av skallet. Dette har ingen kvalitetsmessig betydning.

Vi skal dele oppskrift på hvordan vi lager vi ørret med sitron og paprika, i persillesmør. Vi røper ikke alle ingrediensene nå.

Del gjerne:

Reklamefritt Psykisk helsemagasin